IZLET U TRAVNIK– grad nobelovca, vezira i konzula

Jedini spomenik iz srednjeg vijeka koji se sačuvao u Travniku je Stari Grad (Kaštel). Izgrađen je u doba bosanske samostalnosti u prvoj polovini XV stoljeća, pretpostavlja se u vrijeme bosanskog kralja Ostoje ili kralja Tvrtka II.

Izvor Plave vode, potok Hendek i rijeka Lašva su stoljećima davali poseban dah ovom dijelu grada, a zbog neprekidne vodene huke ova travnička mahala nosi naziv Šumeće.

Najzanimljivija lokacija na Plavoj Vodi je Lutvina kahva, mala kafanica koju je 18. juna 1887 godine posjetio Rudolf Habsburgovac, pa se od tada paralelno koristi i naziv Rudolfova kafana.

Travnik, jedini grad na svijetu sa dvije sahat kule.

Travnik, jedini grad u Bosni i Hercegovini sa sunčanim satom. 1886. zaljubljenici u satove postavili su sunčani sat na Hadži Ali-begovu džamiju da pokazuje "a la turka" vrijeme.

Travnik je grad sa najvećim brojem turbeta (mauzoleja) u Bosni i Hercegovini. Jedno od najpoznatijih je ILHAMIJINO TURBE.

1887. u središtu grada podignuta je Crkva sv. Ivana Krstitelja, a na samoj periferiji prema Turbetu uz rijeku Lašvu, nalazi se Gospina kapela i istoimeno vrelo sa ljekovitom vodom

Znamenitosti Pravoslavne crkve iz 1854. godine jesu ikone iz 17. – 19. vijeka.

Elči-Ibrahim pašina Medresa iz 1706. godine, prozvana i Fejzija po kaligrafu efendiji Đuliću, zgrada je neomaurskog stila u kojoj je Ibrahim – pašinim poklonom 103 rukopisne knjige u Šumeću utemeljena prva gradska biblioteka.

Memorijalni muzej, rodna kuća Ive Andrića rođenog 1882. godine u Travniku, dobitnika Nobelove nagrade za književnost 1961. za roman "Na Drini ćuprija".

Komentariši